Лавровий лист – це одна з найпопулярніших спецій, особливо на території країн колишнього СРСР. Він росте на деревах лавра, це реліктове дерево, що пам'ятає нашу Землю ще «молодий». Історія цієї прянощі дуже давня. Її знали ще стародавні греки і римляни. Навіть знамениті лаврові вінки були зроблені саме з цього чагарнику-прянощі. У давні часи лавр був ароматизатором, а також його додавали у воду. В Європі почали використовувати його як пряність трохи пізніше.
Он используется во многих кухнях. Зачастую его кладут в супы, соусы, мясные блюда, консервацию. Не обходятся без него рыбные и овощные яства. Лист кладут не сразу, а примерно за 10 минут до окончания приготовления. Его сразу же удаляют из готовых блюд, ведь он может придать горечь. Лавровый лист не едят, он очень горький. Если нужно добавить пряность в соус, то используется его порошок. Молотый лавр быстро теряет аромат, поэтому молоть его следует сразу же перед употреблением. Иногда используется лавровый лист и в свежем виде. Но чаще всего в сушеном.
На 1 літр рідини потрібен 1 лавровий лист.
Така прянощі добре впливає на нервову систему, сон, на ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нирки, сечовий міхур, шкіру.