Бадьян (зірчастий аніс) по запаху нагадує аніс, але перевершує останній за складністю і тонкістю аромату. Ця пряність, що має солодкувато-гіркій смак, надходить у продаж у вигляді цілих або поламаних стручків у формі зірки або в меленому вигляді.
Бадьян повсюдно застосовується у виготовленні кондитерських виробів (пряників, печива, кренделів, кексів та ін.).
У російській національній кухні бадьян здавна застосовували не тільки при випічці борошняних виробів, а й для приготування чаїв, компотів, киселів, соусів, солодких страв, мусів, пудингів, сирних паст.
Його традиційно завдавали при консервуванні варень (особливо тих, в яких містився ревінь), маринадів, солінь. Додавання бадьяна в варення не тільки покращує його смак і аромат, а й сприяє збереженню природного кольору і одночасно перешкоджає зацукрюванню. Таким чином, він служити прекрасним консервантом, що дозволяє істотно збільшити терміни зберігання продукції.
В якості приправи бадьян чудово підходить до страв з м яса, птиці, риби. Він не тільки покращує смак і аромат цих продуктів, надаючи їм пікантність, але і робить їх більш ніжними і м'яка якими.
Зірчастий аніс у багатьох країнах використовують для додавання специфічного аромату алкогольних напоїв, найвідомішим з яких є анісова настоянка.
Кулінари радять використовувати бадьян цілком або шматочками, так як вони мають найбільш інтенсивний аромат.
Середні норми закладки бадьяна для м ясних страв складають близько 1 г на порцію (тільки в порошку, можна в поєднані з рослинними оліями або цукром), для перших страв-0,25 ч. л. меленого бадьяна на 2 л рідини, для солодких страв - 1 - 2 зірочки, які додають за 3 - 5 хв до готовності.
Для випічки його закладають при замісі.