Глінтвейн (нім. Glühwein — «гаряче вино) — гарячий алкогольний напій, який виготовляють із суміші вина, цукру або меду з прянощами. Глінтвейн є традиційним зимовим напоєм у країнах Європи.
Перші рецепти близького до глінтвейну напою були відомі в Стародавньому Римі. Тоді вино змішували із прянощами, альо не нагрівали. Саме гаряче вино з'єднання явилося в часи середньовіччя в країнах Північної Європи, Британії й Скандинавії. Напій виготовлявся на основі бордо або кларету й присмачувався травою галангал. Традиційно вживається в Австрії, Німеччині, Великобританії й скандинавських країнах на різдвяних базарах і святих, що проводяться на відкритому повітрі, особливо у Різдвяний час, для зігрівання.
Прянощі у глінтвейні впливають не тільки на смак, але й на цілющі властивості напою.
Кориця — має високу антиоксидантну дію. Корицева ефірна олія також має антимікробні властивості. Ефірна олія кориці заслужила репутацію коштовного компонента ліків від застуди.
Гвоздика — неодмінна спеція в більшості рецептів готування глінтвейну. Гвоздікова ефірна олія є офіційним лікувальним засобом у багатьох розвинених країнах.
Мускатний горіх має дуже сильну стимулюючу й тонізуючу дію. Також він зміцнює пам'ять, нервову систему, лікує імпотенцію й сексуальні розлади, серцеві хвороби, багато доброякісних пухлин, наприклад мастопатію. Входити до складу імуноукріплюючих зборів. У малих дозах — гарний заспокійливий засіб, відмінно розслаблює й викликає сон. Ефективний він і при лікуванні застудних захворювань.
Кардамон має заспокійливу, тонізуючу, відхаркувальну, спазмолітичну, знеболювальну, кровоспинну, ферментативну, протигрибкову дію. Зміцнює імунну систему. Нормалізує травлення. Виводить шлаки. Збуджує статеву активність.
Духмяний перець містить піментову олію, допомагає при слабості шлунку.
Всі цілющі властивості цих компонентів дуже білі проявляються в глінтвейні. При нагріванні глінтвейну весь зайвій алкоголь із вина випаровується; залишається лише невелика його частина, яка й слугує основою напою.
У найпростішому варіанті для приготування глінтвейну можна використати до вина набір готових прянощів. Попри свою зовнішню примітивність такий варіант зручний для тих, хто просто не хоче докладати зусиль для добору ароматичного букету. Набір спецій для глінтвейну, у готових наборах цілком прийнятний.
Щоб приготувати правильний, смачний глінтвейн потрібно взяти пару пляшок червоного сухого або напівсухого неміцного вина, зазвичай недорогого, аби не руйнувати вишукані букети смаків (потрібно враховувати, що марочні й ординарні вина в нагрітому стані смакують майже однаково). Обов'язкові прянощі — кориця, гвоздика, третій мускатний горіх, і ще бажано додати порізаний лимон, яблуко, цукор чи мед. Вино нагрівають майже до кипіння, але не кип'ятять, після чого додають прянощі і настоюють 10-15 хв.
Рекомендуємо використати вміст пакетику на 750мл вина. Смачного!
Виробник: Ярмарків приправ