Перець чилі (червоний гострий) — це різновид перцю, широко використовується в кулінарії. Попри пекучу гостроту, він добре поєднується з багатьма продуктами.
Використовується як у сухому, так і в меленому вигляді. Внутрішні пластини та насіння є найбільш пекучими, тому в приготуванні страв не використовуються взагалі. Крім того, рекомендують сушений чилі замочувати в гарячій воді за пів години до використання.
Кількість варіантів використання перцю чилі просто вражає. Його додають до соусів, маринадів для м'яса, салатів, перших і других страв, а також до десертів, щоб надати останнім пікантності.
Стручки перцю можуть мати яскраво-червоний, жовтогарячий, жовтий, фіолетовий або чорний кольори. Найбільш пекучими вважаються маленькі перчинки.
Чилі є багатим на вітаміни групи B, Е, А і Р. А також багатий на жирні олії, цукор і мінеральні речовини, як-от кальцій, фосфор. Калій, залізо та інші. Саме тому він широко застосовується в медицині, на основі якого розробляють спреї, пластирі, таблетки, екстракти, настоянки, гелі та креми.
Рекомендують вживати перець у маленьких кількостях.