Якщо ваніль якісний, то її стручки еластичні та м'які, трохи скручені, а олійні на дотик. Найкращі та найдорожчі стручки темно-коричневі, посипані дрібними кристалами білого кольору — це ванілін.
У продажу буває ванільний порошок, ванільний екстракт і ванільна есенція — це продукти з натуральної ванілі. Якщо на пакованні солодощів, шоколаду або інших продуктах є напис — «natural vanilla flavor», то це означає, що під час їх виробництва використовувалися чисті похідні натуральної ванілі.
У кулінарії ваніль зазвичай додають у солодощі та кондитерські вироби: шоколад та інші продукти з какао, печива, торти, бісквіти, креми, морозиво. Є також алкогольні напої з ваніллю — наприклад, лікери. У варення, пудинги, желе, муси або вироби із сиру ваніль додають рідко, і зазвичай користуються ваніліном.
З іншими спеціями ваніль з'єднують рідко, тільки іноді поєднують із корицею або шафраном. Зате часто використовують ваніль у випічці разом із кокосовою стружкою й молоком — смак виходить цікавий і привабливий.
Країна-виробник — Мадагаскар.