Хмелі-сунелі – традиційна грузинська приправа, що складається з натуральних сухих подрібнених спецій (трав). Приправа хмелі-сунелі здатна надавати різним стравам приємний пряний, але не гострий смак.
У кулінарії хмелі-сунелі можна використовувати як основну приправу для приготування будь-яких страв з мяса, риби, грибів і овочів. Ця чудова приправа здатна поліпшити смак практично будь-якого тушкованої страви або супу. Зрозуміло, смаки будь-яких страв з приправою хмелі-сунелі будуть мати характерні відтінки. Також суміш хмелі-сунелі широко використовується для складання різних гострих соусів і маринадів (для шашликів та інших страв з м яса, риби, грибів і овочів).
Додати хмелі-сунелі краще всього за 10-20 хвилин до готовності, щоб все добре просочилося і набуло аромат і смак, а з іншого боку, щоб спеції не переварилися і не перепарились (тоді страва втрачає потрібний смак і аромат).
Трави, які входять до складу цієї пряної суміші, є не тільки ароматними, але і корисними. Завдяки своєму збалансованому складу хмелі-сунелі одночасно може бути і приправою, і ліками. Вона сприяє поліпшенню діяльності серця і судин, травного тракту, а також профілактики та лікування застуди, гострих вірусних захворювань, цукрового діабету, гіпертонії, набряклості, діареї і метеоризму.
Хмелі-сунелі благотворно впливає на імунітет і допомагає залишатися у відмінній фізичній формі. Грузинська приправа підтримує тонус м язів, бореться з меланхолійним настроєм і знімає фізичну втому.
Склад: базилік, коріандр мелений, майоран, кріп зелень, перець чилі мелений, куркума.