Тим'ян має вишуканий смак і аромат. Його застосовують як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Свіжі нарізані гілочки чебрецю кладуть у супи, другі страви і соуси. Ця пряність покращує смак м ясних і рибних страв. Добре підходить вона також до страв з домашньої птиці.
У домашньому консервуванні його застосовують при засолюванні томатів і огірків.
Тим'ян звичайний має приємний сильний аромат із гострим пряним гіркуватим смаком. У кулінарії як пряність використовують його листя. Дуже добре він діє на смак і запах овочевих страв, особливо з картоплі і капусти. Чебрець є чудовою приправою для супів з бобових - гороху, квасолі і сочевиці.
Надаючи невелику гірчинку, тим'ян звичайний робить пікантними смажені страви з жирної м'яка м'яса (свинини, баранини) і птиці (качки, індички, гусака). Цією пряністю присмачують страви з субпродуктів, дичину. Її кладуть у страви з яєць і різні сири. Добре підходить вона також для м ясних паштетів з свинини, свинячої печінки. Часто використовують цей різновид чебрецю у випічці пирогів, пиріжків та інших виробів з тіста.
Залежно від страви норми закладки цієї пряності можуть істотно відрізнятися.
У меленому вигляді для додання аромату додають у салати, м'ясні та овочеві супи, курячі бульйони, страви з риби і дичини, а також в соуси і маринади. Добре підходить ця пряність до смажених страв.
У харчовій промисловості її застосовують у сироварінні та консервуванні овочів. У суміші з іншими прянощами тим'ян кладуть при солінні томатів, огірків, кабачків, баклажанів, патисонів і ін. Чебрець нерідко додають у різні чаї та ароматні напої.
Так як чебрець має сильний аромат, під час приготування страв його використовують у невеликих кількостях. Норма закладки в середньому становить 1 - 2 г у свіжому вигляді, 0,2 - 0,3 г в сушеному з розрахунку на одну порцію.