Петрушка городна — класична пряна трава, вже багато століть вона використовується в кулінарії багатьох країн. Петрушка городна має приємний аромат і пряний, солодкуватий, з легким відтінком гіркуватості смак. Її зелень застосовують як у свіжому, так і сушеному вигляді. Для приготування перших і других гарячих страв використовуються також коріння й насіння рослини.
Петрушка прекрасно підходить до дуже великої кількості різноманітних страв. Виняток становлять тільки солодкі страви.
У свіжому вигляді її додають у салати, овочеві, рибні та м'ясні страви, соуси, також використовують як самостійну закуску. Підходить вона також до страв із дичини, яєць і крупи.
Цю пряність можна використовувати в стравах із субпродуктів, для надання останнім приємного аромату.
Оскільки смак петрушки посилюється від теплової обробки, її у свіжому та сушеному вигляді повсюдно використовують у бульйонах, щах, борщах, супах, гуляшах.
Корінь вживають в сирому або сушеному вигляді в перших стравах, підливах і соусах.
Насіння (ціле або толчений) разом із зеленню застосовують у домашньому консервуванні овочів (томатів, огірків, кабачків, патисонів, солодких болгарських перців, баклажанів та ін.). Петрушка городна листова також чудово підходить для прикрашання різних страв. Сушена петрушка нерідко входить до складу різних сухих пряних сумішей, у харчовій промисловості застосовують для приготування супових концентратів.
Її широко використовують у консервному виробництві під час виготовлення м'ясних, рибних і овочевих консервів, кетчупів, соусів тощо. Норми вживання петрушки залежать від традицій і смаку. У середньому свіжу зелень додають у розрахунку 3-5 г на порцію. Сушене листя як пряність закладають у всі страви по 0,3-0,5 г на порцію.
Зелень петрушки часто кладуть у готові страви перед подаванням до столу. Корінь рослини вводять на початку приготування страви.