Базилік як приправа використовується і в сухому, і у свіжому вигляді. Його верхня частина відрізняється ніжним смаком і приємним запахом. Особливо популярні саме листя базиліка. В Азербайджані також використовують насіння базиліка. Ароматизувати ними можна салати, напої, паштети і супи.
Смакові властивості базиліка в стравах проявляються поступово. Спочатку ця приправа дає гірчинку, а потім - має солодкуватий присмак.
Головне правило: з базиліком - не переборщити. Його важливо додавати в блюдо в самий останній момент. Так ця приправа найкраще збереже свій неповторний аромат.
Базилік найчастіше кладуть в овочеві страви, супи, страви з бобів, гороху, томатів, квашеної капусти, шпинату, а також в рибні та м'ясні страви. Альо як пряність ця трава більш цінується саме в свіжому вигляді. Дрібно нарізані молоді пагони додають в м'ясні страви, бутербродне масло, салати.
Дуже добре поєднується базилік і з піцою і соусами для макаронів. У будь-якому вигляді його використовують при виготовленні соусів, кетчупів, підлив, різних заправок. Цю приправу додають в омлети, салати, страви з крабів. Сушеними подрібненими листочками базиліка можна поліпшити смак паштетів, ковбас, сосисок.