Уцхо-сунели — це народна грузинська пряність, яка надає стравам ніжного горіхового аромату. Його ще називають блакитним або запашним пажитника.
Складається ця пряність зі свіжого високоякісного насіння пажитника блакитного, дбайливо висушених і перемелених так, щоб зберегти їх тонкий чудовий аромат і смак. Лише після сушіння. Ця рослина отримує надзвичайно стійкий аромат. Для того, щоб ароматність спеції зберігаючися якомога довше, рекомендують зберігати її в герметичному пакованні.
Найбільше застосування уцхо-сунелі в грузинській кухні. Варіацій його використання надзвичайно широкий. Уцхо-сунелі додають у м'ясні, рибні страви, страви з овочів, супи, підливи, домашні консервації. Дуже часто цю пряність поєднують із горіхом і солодким червоним перцем.
Регулярне вживання страв із додаванням цієї спеції покращує роботу травної системи, а також збуджує апетит. Уцхосунелі покращує роботу серцево-судинної системи, а також позитивно позначається на стані шкіри, волосся й нігтів.