Часник надає стравам часникового аромату, але не залишає різкого запаху. Гранульований часник винайшли в Італії, де його активно додають у десерти.
Сушений часник застосовується замість свіжого при смаженні і варінні м яса і птиці, приготуванні супів, холодців, домашніх ковбасок, грибних і овочевих солінь. М'ясо натирається сушеним часником перед приготуванням, а в супи часник додається за 3-5 хвилин до готовності.
В кулінарії часник використовують як пряний овоч для салатів, перших і других страв, маринадів і солінь.
У великих кількостях входити часник у рецептуру багатьох національних страв в азіатських і південно-європейських кухнях. Щоб отримати приємний, м'яка який аромат часнику, не слід допускати його сильного і тривалого нагрівання.
У народній медицині часник використовується як засіб для профілактики простудних захворювань.