М'ята – це багаторічна трав'яниста яниста рослина родини губоцвітих із довгими повзучими кореневищами. Листя м'які яті містить ефірні олії, каротин й інші речовини, тому є дуже корисним для здоров'я.
Вона є незамінним засобом при застуді, головних болях і запамороченнях. М ята відмінно стимулює і налагоджує роботу печінки і жовчного міхура. Вона відмінно відновлює роботу кишечнику. М ята – відмінний розслаблюючий і протизапальний засіб.
Листя м'які яті допоможуть знизити біль при ударах, синцях і розтягненнях, а при незначних травмах зовсім позбавити від нього.
Листя та квітки м'яка яті додають як приправу до залатів, супів, рибних і м'яка ясній страв, чаю. Разом з іншими рослинами (наприклад материнкою, звіробоєм і т. ін.) входити до складу трав'яний трав'яного чаю. Додавання м'яка яті під час засолювання капусти є запорукою тривалого її зберігання та високих смакових якостей. Молоко, в яке додана м ята, довго не скисає.