Барбарис (Berberis) – рослина, що належить до роду листопадних або вічнозелених колючих кущів родини барбарисових, який налічує близько 600 видів, поширених по всій земній кулі (крім Австралії). Назва походить від латинського «beiberi», що означає «ведмежа ягода». В Україні, за дуже кислі ягоди, барбарис народ називає кислицею, кислянкою або ще й північним лимоном.
Плоди барбарису широко використовуються в кулінарії. Свіжі ягоди використовують для приготування желе, компотів, варення, сиропів і соків. Як пряної приправи сушений барбарис додають в різні страви і соуси. Дуже часто сушений барбарис використовують у східній кухні (калоризатор). Його додають в процесі приготування в плов, страви з смаженого або тушкованого м'яса. З барбарисом блюдо отримує злегка кислуватий присмак, набуваючи вітаміни та інші корисні речовини, якими багатий сушений барбарис.