Барбарис (Berberis) — рослина, що належить до роду листопадних або вЕЧноЗелені колючих кущів сім'ї барбарисових, яка налічує майже 600 видів, поширених по всій новій кулі (крім Австралії). Назва походить від латинської «beiberi», що означає «медвіжа ягода». В Україні, за дуже кислими ягодами, барбарис народ називає яблук, Кислянка або ще й північним лимоном.
Плоди барбарису широко використовуються в кулінарії. Свіжі ягоди використовують для приготування желе, компотів, варення, сиропів і соків. Як пряна приправа сушений барбарис додають до різних страв і соусів. Дуже часто сушений барбарис використовується у східній кухні (калоризатор). Його додають у процесі приготування в плов, страви зі смаженого або тушкованого м'яса. З барбарисом страва отримує злегка кислуватий присмак, купуючи вітаміни та інші корисні речовини, якими багатий сушений барбарис.