Перець чилі (червоний гострий) широко використовується в кулінарії. При тепловій обробці він не втрачає корисних властивостей і смакових якостей. Незважаючи на те, що він пекучу гостроту, він добре поєднується з багатьма продуктами та інгредієнтами. Його використовують у свіжому, сухому і молотом вигляді, а також у спиртових настоянки або витяжках.
Мелений перець в більшості випадків застосовується в приготуванні соусів і салатів, його додають в кефір, кисле молоко, маринади і до страв з м'яса, ще їм посипають страви з рису або яєць.
Свіжий чилі перець кладуть у перші страви під час варіння, також використовують для приготування картопляного пюре (в цьому випадку додають часник, коріандр, чебрець, лавровий лист і базилік).
Сушений чилі необхідно замочувати гарячою воді за півгодини до використання.
При цьому сама пекуча частина перцю - це внутрішні пластини і насіння. Їх зазвичай не використовують. У тому випадку, якщо ці складові потрапили в шлунок, не рекомендується пити воду, може допомогти йогурт або сир - саме вони заглушають пекучість чилі. Також ефективними виявляться відварну картоплю, рис і свіжий хліб. При приготуванні страв з використанням цього перцю не рекомендується торкатися руками до очей, носа або рота, оскільки при попаданні на ці ділянки, він викликає гострий біль.
Купуючи перець чилі, слід звертати увагу на його зовнішній вигляд. Він повинен бути щільним і яскравим, мати гладку без зморшок шкіру, не варто вибирати зів'яли та пошкоджені плоди. Зберігають продукт у холодному місці до двох тижнів, а в морозилці - до одного року, як у свіжому, так і консервованому вигляді.
Цей червоний перець має кілька різновидів, наприклад, серрано, мірки, Піміента та інші. На сьогоднішній день розроблено певну шкалу, що дозволяє визначити гостроту перцю. Так, найслабшим прийнято вважати болгарський перець, а гострим - індійський джолокії Нага.
Перець чилі буває декількох кольорів: червоного, зеленого, білого, помаранчевого і чорного. Найпоширенішим з них є червоний. Він використовується в різних салатах, соусах, перших і других стравах, маринадах і десертах (наприклад, індійському шоколаді).