По простому це «чорнушка». Вона має чорні невеликі насіння трикутної форми. На зовнішній вигляд - це немов насіння цибулі, а на смак - вони спочатку гіркуваті, потім гострі. Вони трохи нагадують перець. Їх присмак ще називають «4 спеції». Адже там є відчуття і смаків мускатного горіха, суниці, лісового горіха, трав, з відтінком материнки. У складі є ефірні і жирні олії, дубильні речовини. Приправа корисна при бронхіальних спазмах, як жовчогінні засоби. При підвищеному тиску, проти кишкових паразитів, для підвищення імунної системи організму, при головних і ревматичних болях, астмі, сечокам'яної хвороби.
Застосовують як приправу в супах, в тесті, для бобових, квасолі, гороху, страв з рису, мусах, пудингах і пирогах, в чаях, середземноморських стравах, киселях. Його додають до житнього борошна, картоплі, моркві, гарбузі, полуниці і суниці,
З цієї спецією можна квасити капусту, огірки, піч кренделі, хлібці, маринувати кавуни. У Туреччині насінням цієї пряності посипають випічку. У Киргизстані чорнушки додають до місцевих коржі, чай.