Зіра - це спеція, яка незважаючи на своєрідний різкий запах, користується великою популярністю. Вона облагороджує смак м'яса, особливо баранини. Тому її часто додають в маринад для шашлику, враховуючи, звичайно, національні традиції і смакові пристрасті.
До речі, подрібненої в порошок зіри є і друга назва - кумін, і це багатьох збиває з пантелику.
Кумін додають у м'ясні страви, особливо при смаженні, так як цілі насіння зіри при пересмажуванні підгоряють і набувають різкого неприємного смаку.
Як в таджицькій кухні, так і в узбецькій у фарш для ковбас разом з цибулею та часником кладуть зіру. У приготуванні кінської ковбаси (узбецька кухня) зіра є обов'язковим компонентом.
Зіру часто додають до страв з рису. Це може бути як пряний рис із індійської кухні, так і м'ясний узбецький плов, який готують на свято.
Зіру разом з кропом, кмином і фенхелем кладуть в маринади при консервуванні помідорів і огірків. Її використовують при квашенні капусти.
Крім яскраво виражених смакових якостей зіра володіє і іншими достоїнствами.
- Вона покращує апетит і сприяє кращому перетравленню їжі.
- Вона допомагає позбутися від кольок в шлунку і метеоризму.
- Відвар зіри лікує від кашлю.
- Зіра і мед, додані в молоко, позбавляють від безсоння.
- Ці прянощі покращує роботу серцево-судинної системи і мозку.
Країна виробник - Індія.