Майоран - всесвітньо популярна пряність, яка надає стравам особливий яскравий аромат. Її цінували кулінари всіх часів і народів і використовували як обов'язкову добавку до м ясних, рибних супів і других страв, салатів, соусів і страв з овочів.
Спектр застосування майорану дуже широкий, його активно використовують сировари, ковбасники, винороби, пивовари і навіть парфумери. Майоран для багатьох є обов'язковою пряністю при консервуванні томатів, огірків та інших овочів.
Сушений майоран додають навіть у киселі, компоти і квас. Господині дуже цінують його легкий пекучий присмак і стійкий пряний аромат.
Майоран часто порівнюють з орегано і чебрецем, і дійсно ці трави тонко доповнюють майоран, не замінюючи один одного.
Особливо популярні готові суміші, в який майоран зазвичай використовується у поєднані з чебрецем, в кавказькій кухні майоран є інгредієнтом такої популярної приправи, як «хмелі-сунелі».
Завдяки тому, що майоран полегшує травлення, його часто поєднують з жирними і важкими для травлення стравами, такими як смажена свинина, качка, гусак, жирні сардельки та ковбаски. Майоран чудово поєднується з такими овочами, як бобі і капуста, які також важкі для травлення, їм приправляють смажену картоплю.
Однак майоран має такий сильний аромат, що у великих кількостях погано поєднується з іншими пряними травами, а отже, використовувати його потрібно дуже помірно, щоб не порушити смак страви.
Без майорану не готуються також багато соусів, наприклад, томатні, сметанні, з петрушкою та інші. При приготуванні спагетті і піци орегано також можна замінити майораном.
Подрібненим або сушеним майораном в невеликих кількостях прикрашають холодні закуски.