Базилік як приправа використовується і в сухому, і в свіжому вигляді. Його верхня частина відрізняється ніжним смаком і приємним запахом. Особливо популярні саме листя базиліка. В Азербайджані також використовують насіння базиліка. Ароматизувати ними можна салати, напої, паштети і супи.
Смакові властивості базиліка в стравах проявляються поступово. Спочатку ця приправа дає гірчинку, а потім - має солодкуватий присмак.
Головне правило: з базиліком – не переборщити. Його важливо додавати в блюдо в останній момент. Так ця приправа найкраще збереже свій неповторний аромат.
Базилік найчастіше кладуть у овочеві страви, супи, страви з бобів, гороху, томатів, квашеної капусти, шпинату, а також у рибні та м'ясні страви. Але як пряність ця трава цінується саме у свіжому вигляді. Дрібно нарізані молоді пагони додають до м'ясних страв, бутербродного масла, салатів.
Дуже добре поєднується базилік і з піцою і соусами для макаронів. В будь-якому вигляді його використовують при виготовленні соусів, кетчупів, підлив, різних заправок. Цю приправу додають в омлети, салати, страви з крабів. Сушеними подрібненими листочками базиліку можна поліпшити смак паштетів, ковбас, сосисок.