Кмин – це спеція, відома своїми високими пряно-смаковими якостями. Дуже часто може входити до різних сумішей. Він поліпшує травлення, підсилює діяльність кишечнику, має жовчогінну, проносну, транквілізуючу дію; застосовується при головному болю, кашлі, бронхіті, пневмонії.
Зовні засоби з кмину застосовують для лікування шкірних хвороб: виразок, грибків, прищів тощо. В якості косметичного засобу застосовують для позбавлення від родимих плям, для лікування облисіння, а регулярне вживання насіння чорного кмину покращує колір обличчя.
У кулінарії кмин активно використовують відпочинку у консервації. Крім того, він покращує смак м яса та риби. Кмин як інгредієнт в кондитерських виробах, робить їх більш ароматними і яскравими на смак.
Країна походження – Україна.