Орегано (материнка звичайна) є улюбленою пряністю в кухні багатьох народів у найрізноманітніших куточках земної кулі. Особливо часто її використовують кулінари Італії, Іспанії, Франції, Мексики, а також кавказьких країн.
Материнка має приємний, тонкий аромат і пряний, трохи гіркій смак. Спеція збуджує апетит і сприяє травленню.
Орегано - є з'ємний інгредієнт багатьох пряних сумішей (Дукка, затар, італійських трав, каррі, прованських трав), відмінно поєднується з чорним перцем, базиліком, розмарином, естрагоном, фенхелем, анісом, чебрецем і родинним майораном.
Орегано облагороджує смак м яса, риби, птиці, дичини, паштетів, різноманітних начинок з фаршу і ліверу, домашніх ковбас, соусів, маринадів.
Спецію обожнюють італійці - її додають у пащі, піцу, лазанью, всілякі овочеві і рибні салати, холодні і гарячі закуски, супи, соуси.
Орегано добре поєднується з оливками, каперсами, артишоками, корнішонами, печерицями та іншими грибами, свіжими і в'їхав яленими томатами. Підходить для омлетів (та інших страв з яєць), сіру, каш, бобових, начинок для пирогів, пельменів, запіканок. Орегано неймовірно популярний в Туреччині, там спецію використовують в різноманітних стравах. У Росії материнкою ароматизують домашнє пиво, компоти, квас і навіть вино, додають в гарячі і холодні страви. Наприклад, в печену ягнятину і картоплю. Використовується в стравах, що готуються на грилі. Орегано додають в оливкову олію, оцти.