ВИКОРИСТАННЯ В КУЛІНАРІЇ:
Багаторічна трав'яниста яниста рослина з родини губоцвітих із довгими повзучими кореневищами, галузистим чотиригранним стеблом заввишки 30-40 см, Цвіте в червні— серпні, плодоносити у вересні—жовтні. її листя містить ефірні олії, каротин й інші речовини.
Листя та квітки м'яка яті додають як приправу до салатів, супів, рибних і м'яка ясній страв, чаю. Разом з іншими рослинами (наприклад материнкою, звіробоєм і т. ін.) входити до складу трав'яний трав'яного чаю. Додавання м'яка яті під час засолювання капусти є запорукою тривалого її зберігання та високих смакових якостей. Молоко, в яке додана м ята, довго не скисає.
М'яка м'ята має освіжаючий аромат, викликає апетит. У харчовій промисловості м'яка пам'ятна ефірна олія та листя м'які яті широко використовуються як пряність. М ята відстрашує комах (міль, бліх, каракуртів, скорпіонів) і змій, запобігає появі черв'яки в сухофруктах.
У древній медицині вважалося, що ця рослина благотворно впливає на роботу головного мозку, поліпшує настрій, тому в римлян існував звичай до приходу гостей натирати столи щойно зібраною м'яка п'ятою, а підлогу й стіни оббризкувати настоєм її листя.
Використання (свіже й жінці листя). У чай, компот, квас. Можна в салати, до м яса й в овочеві страви, особливо в горох і картоплю.