Зіра - це спеція, яка незважаючи на своєрідний різкий запах, користується великою популярністю. Вона облагороджує смак м'яса, особливо баранини. Тому її часто додають в маринад для шашлику, враховуючи, звичайно, національні традиції і смакові пристрасті.
До речі, подрібненої в порошок зіри є і друга назва - кумін, і це багатьох збиває з пантелику.
Кумин добавляют в мясные блюда, особенно при жарке, так как целые семена зиры при пережаривания подгорают и приобретают резкий неприятный вкус.
Как в таджикской кухни, так и в узбекской в фарш для колбас вместе с луком и чесноком кладут зиру. В приготовлении лошадиной колбасы (узбекская кухня) зира является обязательным компонентом.
Зиру часто добавляют в блюда из риса. Это может быть как пряный рис с индийской кухни, так и мясной узбекский плов, который готовят на праздник.
Зіру разом з кропом, кмином і фенхелем кладуть в маринади при консервуванні помідорів і огірків. Її використовують при квашенні капусти.
Крім яскраво виражених смакових якостей зіра володіє і іншими достоїнствами.
- Вона покращує апетит і сприяє кращому перетравленню їжі.
- Вона допомагає позбутися від кольок в шлунку і метеоризму.
- Відвар зіри лікує від кашлю.
- Зіра і мед, додані в молоко, позбавляють від безсоння.
- Ці прянощі покращує роботу серцево-судинної системи і мозку.
Країна виробник - Індія.