Ванілін являє собою порошок у вигляді безбарвних голкоподібних кристалів з характерним смаком ванілі і приємним запахом. Він міститься в рослині ваніль, тростинному цукрі, перуанського бальзаму, картопляному лушпинні, спирту-сирцю та ін. Ванілін часто використовується як заміна ванілі, легко розчиняється в гарячій воді, спирті і ефірі.
У сучасному світі ванілін продовжує залишатися в числі найдорожчих прянощів в світі. І це пов'язано не тільки зі складністю вирощування такої культури як ваніль, яка полягає в тому, що рослина потребує штучному запиленні, так як тільки половина кольорів дає плоди. Складність полягає також в довгому, технологічно складному процесі її вироблення.
Кількість ваніліну визначається стадією приготування, на якій він додається, температурою обробки та іншим параметрам, сукупність яких і визначає оптимальну дозу прянощі. Важливо з ним не переборщити, інакше страви буде гіркий смак.
Ванілін має широке застосування .Запах ваніліну здатна розслабити, допомогти при безсонні, зняти занепокоєння, надати стимулюючий вплив на організм і підняти настрій. Він може активізувати діяльність мозку, і навіть здібності. Ванілін також відноситься до афродизіаків.
У кулінарії ванілін використовується для приготування кондитерських виробів, молочних напоїв, морозива, шоколаду, варення, компотів, лікерів. Додається ванілін безпосередньо перед тепловою обробкою страви.
Країна виробник - Україна.