Уцхо-сунелі - це грузинська народна пряність, яка надає стравам ніжний горіховий аромат. Його ще називають блакитним або запашним пажитника.
Складається ця пряність із свіжого високоякісного насіння пажитника блакитного, дбайливо висушених і перемелених так, щоб зберегти їх тонкий чудовий аромат і смак. Лише після сушіння. Це рослина отримує надзвичайний стійкий аромат. Для того, щоб духмяність спеції зберігалася як можна довше рекомендують зберігати її в герметичній упаковці.
Найбільше застосування уцхо-сунелі грузинської кухні. Варіацій його використання надзвичайно широкий. Уцхо-сунелі додають в м'ясні, рибні страви, страви з овочів, супи, підливи, домашні консервації. Дуже часто цю пряність поєднують з горіхом і солодким червоним перцем.
Регулярне вживання страв з додаванням цієї спеції покращує роботу травної системи, а також збуджує апетит. Уцхо-сунелі покращує роботу серцево-судинної системи, а також позитивно позначається на стані шкіри, волосся і нігтів.