Зіра - це спеція, яка незважаючи на своєрідний різкий запах, користується великою популярністю. Вона облагороджує смак м'яса, особливо баранини. Тому її часто додають в маринад для шашлику, враховуючи, звичайно, національні традиції і смакові пристрасті.
До речі, в подрібненої в порошок зіри є і друга назва - кумін, і це багатьох збиває з пантелику.
Кумін додаються в м'ясні страви, особливо при смаженні, так як цілі насіння зірі при пережарювання підгорають и набуваються різкій непріємній смак.
Як у таджіцької кухні, так и в узбецькій у фарш для ковбас разом з Цибулів и часником кладуть зіру. У пріготуванні кінської ковбаси (узбецька кухня) зіра є обов'язковим компонентом.
Зіру часто додаються в страви з рису. Це может буті як пряний рис з індійської кухні, так и м'ясної узбецькій плов, Який готують на свято.
Зіру разом з кропом, кмин и фенхелем кладуть в маринади при консервуванні помідорів и огірків. Ее Використовують при квашенні капусти.
- Вона покращує апетит и сприяє кращому перетравленню їжі.
- Вона допомагає позбутіся від кольок у шлунку и метеоризму.
- Відвар зіри лікує від кашлю.
- Зіра и мед, додані в молоко, позбавляють від безсоння.
- ЦІ Прянощі покращує роботу серцево-судінної системи и мозком.
Країна виробник - Індія.