Шафран — це одна з найпопулярніших і найбільш використовуваних спецій у багатьох кухнях світу. Ця спеція має унікальний виражений квітковий аромат із фруктовими нотками. Шафран використовують як барвник натурального походження. Оскільки під час додавання він утворює жовтий колір.
Його додають під час приготування м'ясних, рибних і овочевих страв, соусів. Крім того, його активно використовують під час приготування десертів, пудингів, начинок. Своє застосування ця спеція знайшла й у виготовленні алкогольних напоїв.
Правила використання шафрану під час створення різних страв варіюються: у випічку зі здобного тіста додають 0,1 г пряності в момент замішування або безпосередньо перед випічкою, у солодощі та страви з м'яса, птиці, риби — додають по 4-5 хвилин до приготування.
Вживання шафрану в їжі покращує роботу серця й нирок. Однак рекомендується вживати цю спецію в невеликих кількостях, щоб не зашкодити організму.