Базилік як приправа використовується і в сухому, і свіжому вигляді. Його верхня частина вирізняється ніжним смаком і приємним запахом. Особливо популярне саме листя базиліка. В Азербайджані також використовують насіння базиліку. Ароматизувати ними можна салати, напої, паштети та супи.
Смакові властивості базиліка в стравах проявляються поступово. Спочатку ця приправа дає гіркуватість, а потім — має солодкуватий присмак.
Головне правило: з базиліком — не переборщити. Його важливо додавати в страву в останній момент. Так ця приправа краще збереже свій неповторний аромат.
Базилік найчастіше кладуть в овочеві страви, супи, страви з бобів, гороху, томатів, квашеної капусти, шпинату, а також у рибні та м'ясні страви. Але як прянощі ця трава більш цінується саме у свіжому вигляді. Дрібно нарізані молоді пагони додають у м'ясні страви, бутербродну олію, салати.
Дуже добре поєднується базилік і з піцою та соусами для макаронів. У будь-якому вигляді його використовують під час виготовлення соусів, кетчупів, підлив, різних заправок. Цю приправу додають в омлети, салати, страви з крабів. Сушеними подрібненими листочками базиліку можна поліпшити смак паштетів, ковбас, сосисок.