Чорна сіль — це особливий, дуже цінний вигляд вулканічної кам'яної неочищеної солі. Попри те, що називається чорною, вона має різні відтінки кольорів — від персикового до насиченого рожевого через вміст у ній мінералів і заліза. Це екологічно чистий продукт, вільний від шкідливих домішок. Він виходить під час нагрівання Гімалайської солі разом із травами, має смак звареного вкруту яйця та сірково-докудний запах. У складі є такі мінеральні речовини, як кальцій, алюміній, магній і сірка, цинк, мідь і хлорид натрію, калій, залізо, фосфор, йод і марганець.
У кулінарії чорна сіль застосовується, як ароматна приправа до різних страв, які стають не тільки смачними, але й корисними. Ця приправа досить популярна в багатьох країнах. Її додають у салати з фруктів і підсмажені горіхи. Наявність серовородрода надасть стравам специфічний запах, до цього потрібно бути готовим. Крім цього, приправу можна додавати в прохолодні напої в спекотні дні, вона допоможе відновити сольовий баланс у разі надмірного потовиділення.
У медицині чорна сіль допомагає для зняття запорів, усунення газоутворення та збільшення апетиту. Вона може допомогти у усуненні наслідків важких отруєнь.
Оскільки смак солі подібний до смаку вареного яйця, цей продукт люблять вегетаріанці. Нею приправляють тофу, щоб згорнути яєчний салат. Її можна додавати в страви (супи, гарніри, закуски та салати) на стадії приготування й уже в готові.