Насіння Чіа або шавлії іспанської - це однорічна трав'яниста рослина з ніжними квітками білого або багряного кольору. Насіння можуть бути білі, сірі, коричневі або чорні, овальної форми, з рельєфним візерунком.
Насіння використовують як в чистому вигляді так і у вигляді добавок до каш, овочів, соусів, салатів, дитячих сумішей, соків, йогуртів та коктейлів. Не рекомендується піддавати насіння Чіа термічній обробці, так як зникає велика кількість корисних якостей.
Насіння Чіа містить:
• в 15 разів більше магнію, ніж в брокколі.
• у 8 разів більше omega-3, ніж у лососі.
• у 6 разів більше кальцію, ніж у молоці.
• у 6 разів більше білка, ніж квасолі.
• у 3 рази більше заліза, ніж у шпинаті.
• в 2 рази більше калію, ніж в бананах.
• в 2 рази більше клітковини, ніж у висівках.
• більше антиоксидантів, ніж в ягодах чорниці.
Корисні властивості Чіа:
• покращують роботу травної системи;
• регулюють масу тіла, звичайно, при правильному харчуванні та вживанні достатньої кількості води;
• покращують роботу серцево-судинної системи;
• знижують рівень холестерину в крові
• 2 ложки насіння Чіа забезпечують відчуття ситості, відповідно, відбувається зниження апетиту
• покращують стан зубів і зміцнюють кістки
• талія стає тоншим, оскільки Чіа регулює рівень цукру в крові, однією з причин появи жиру на животі.
Як бачимо, насіння Чіа містить безліч корисних властивостей, проте надмірне або неправильне вживання Чіа може зашкодити вашому здоров'ю.
Країна походження: Мексика