Насіння Чіа або шавлії іспанської — це однорічна трав'яниста рослина з ніжними квітками білого або багряного кольору. Насіння можуть бути білі, сірі, коричневі або чорні, овальні форми, з рельєфним візерунком.
Насіння використовують як у чистому вигляді, так і як добавки до каш, овочів, соусів, салатів, дитячих сумішей, соків, йогуртів і коктейлів. Не рекомендується піддавати насіння Чіа термічній обробці, оскільки зникає велика кількість корисних якостей.
Насіння Чіа містить:
• у 15 разів більше магнію, ніж у броколі.
• увосьмеро більше omega-3, ніж у лососі.
• ушестеро більше кальцію, ніж у молоці.
• ушестеро більше білка, ніж у квасолі.
• утричі більше заліза, ніж у шпинаті.
• удвічі більше калію, ніж у бананах.
• вдвічі більше клітковини, ніж у висівках.
• більше антиоксидантів, ніж у ягодах чорниці.
Корисні властивості Чіа:
• покращують роботу травної системи;
• регулюють масу тіла, звичайно, за правильного харчування та вживання достатньої кількості води;
• покращують роботу серцево-судинної системи;
• знижують рівень холестерину в крові
• 2 ложки насіння Чіа забезпечують відчуття ситості, відповідно, відбувається зниження апетиту
• покращують стан зубів і зміцнюють кістки
• талія стає тоншою, оскільки Чіа регулює рівень цукру в крові, однією з причин появи жиру на животі.
Як бачимо, насіння Чіа містить безліч корисних властивостей, проте надмірне або неправильне вживання Чіа може пошкодити вашому здоров'ю.
Країна походження: Мексика