Перець чилі (червоний гострий) широко використовується в кулінарії. Під час теплового оброблення він не втрачає корисних властивостей і смакових якостей. Попри те, що він пекучий, він добре поєднується з багатьма продуктами та інгредієнтами. Його використовують у свіжому, сухому та меленому вигляді, а також у спиртових настоянках або витяжках.
Мелений перець здебільшого застосовується в приготуванні соусів і салатів, його додають у кефір, простокваша, маринади та до страв із м'яса, ще їм посипають страви з рису або яєць.
Свіжий чилі перець кладуть у перші страви під час варіння, також використовують для приготування картопляного пюре (у цьому разі додають також часник, коріандр, чебрець, лавровий лист і базилік).
Сушений чилі необхідно замочувати в гарячій воді за пів години до використання.
Водночас сама пекуча частина перцю — це внутрішні пластини та насіння. Їх зазвичай не використовують. У тому разі, якщо ці складники потрапили в шлунок, не рекомендується пити воду, може допомогти йогурт або сир — саме вони заглушають пекучість чилі. Також ефективними виявляться відварна картопля, рис і свіжий хліб. Під час приготування страв із використанням цього перцю не рекомендується торкатися руками до очей, носа або рота, позаяк у разі потрапляння на ці ділянки він викликає гострий біль.
Купуючи перець чилі, потрібно звертати увагу на його зовнішній вигляд. Він має бути щільним і яскравим, мати гладку без зморщок шкіру, не варто вибирати зів'яли та пошкоджені плоди. Зберігають продукт у холодному місці до двох тижнів, а в морозилці — до одного року, як у свіжому, так і в консервованому вигляді.
Цей червоний перець має кілька різновидів, наприклад, серано, мірок, Пімінота та інші. На сьогодні розроблена певна шкала, що дає змогу визначити гостроту перцю. Так, найслабшим заведено вважати болгарський перець, а гострим — індійський Нага джолокії.
Перець чилі буває кількох кольорів: червоного, зеленого, білого, жовтогарячого та чорного. Найпоширешим із них є червоний. Він використовується в різних салатах, соусах, перших і других стравах, маринадах і десертах (наприклад, індійському шоколаді).