Зіра – це спеція, яка незважаючи на своєрідний різкий запах, користується великою популярністю. Вона облагороджує смак м'яка м'яса, особливо баранини. Тому її часто додають в маринад для шашлику, враховуючи, звичайно, національні традиції і смакові пристрасті.
До речі, у подрібненої в порошок зіри є і друга назва – кумін, і це багатьох збиває з пантелику.
Кумін додають в м'ясні страви, особливо при смаженні, оскільки цілі насіння зіри при пережарюванні підгорають і набувають різкий неприємний смак.
Як в таджицькій кухні, так і в узбецькій у фарш для ковбас разом з цибулею і часником кладуть зіру. У приготуванні кінської ковбаси (узбецька кухня) зіра є обов'язковим компонентом.
Зіру часто додають у страви з рису. Це може бути як пряний рис з індійської кухні, так і на ясній узбецький плов, який готують на свято.
Зіру разом з кропом, кмином і фенхелем кладуть в маринади при консервуванні помідорів і огірків. Її використовують і при квашенні капусти.
Крім білі виражених смакових якостей зіра володіє і іншими достоїнствами.
- Вона покращує апетит і сприяє кращому перетравленню їжі.
- Вона допомагає позбутися від кольок у шлунку і метеоризму.
- Відвар зіри лікує від кашлю.
- Зіра і мед, додані в молоко, позбавляють від безсоння.
- Ці прянощі покращує роботу серцево-судинної системи і мозку.