Лавровий лист — одна з найпоширеніших у світі прянощів. Він має слабкий запах і гіркуватий смак. У кулінарії лавровий лист використовується як свіже або сушене листя, порошку, виготовленого із сушеного листа (іноді його спресовують у невеликі брикети).
У деяких стравах застосовують також плоди лавра благородного. Цю пряність використовують для ароматизації різних борщів і супів (м'ясних, рибних, овочевих), других страв із м'яса, риби, морепродуктів (крабів, креветок, гребінців), овочів. Прекрасно поєднується він зі стравами з бобових (фасолі, гороху, сочевиці). Його додають у каші та соуси.
Лавровий лист — незамінна пряність у консервуванні безлічі продуктів. Його закладають у суміші, призначені для маринування та засолювання овочів (особливо томатів, огірків, патисонів, кабачків, буряків, капусти та ін.) І грибів, а також для м'ясних, рибних і овочевих консервів.
У харчовій промисловості лавровий лист використовується у виготовленні ковбас, туштетів, паштетів, соусів, маринадів, сирів, майонезу, кетчупу тощо. Для різних страв є свої правила використання лаврового листа. У перші страви його кладуть у формі листочків за 5 хв до готовності, у другі — за 5-10 хв. У соуси він додається як порошок після закінчення приготування, коли вони злегка охолонуть.
Норми закладки цієї пряності також розрізняються й залежать від традицій тієї чи іншої кухні. В середньому вони становлять від 1 до 2 до 4 личок на страву.
Треба пам'ятати, що лавровий лист не можна перетримувати в страві, інакше він може надати страві відтінок гіркоти. Тому його необхідно за 10-15 хв вийняти.
Лавровий лист абсолютно незамінний для приготування страв із субпродуктів, оскільки дуже добре відбиває небажані запахи. Він входить до складу багатьох пряних сумішей, зокрема однієї з найпопулярніших — "хмелі-сунелі".
Країна походження: Грузія