Чорний перець мелений — одна з найпоширеніших спецій у світі. Завдяки своїм корисним властивостям широко використовується як у кулінарії, так і в галузі медицини.
Перець додається в супи, підлив, соусів, овочевих салатів, маринадів, під час приготування всіх видів м'яса, включно з дичами, савойською капусти, квасолі, гороху, сочевиці, квашеною капусти, гуляш, яєць, сирів, томатів, риби, консервованих овочів і для великого кількості інших страв, які готуються в нашій кухні. Без перцю не обходиться виготовлення ковбас і ціла низка виробів із м'яса. Мелений перець не вимагає тривалого теплового оброблення, на відміну від перцю горошком.
У складі перцю є вітаміни групи B, A, C, E, K і P. Крім того, тут є такі мінеральні речовини, як магній, марганець, мідь, кальцій, залізо та інші. Особливо ця спеція корисна для травлення. Адже вона збуджує апетит, сприяє травленню, бореться з токсичними речовинами, очищає організм, підвищує імунітет. Викликає активне потовиділення.