Хмелі-сунелі — традиційна грузинська приправа, що складається з натуральних сухих подрібнених спецій (трав). Приправа хмелі-сунелі здатна надавати різним стравам приємний пряний, але не гострий смак.
У кулінарії хмелі-сунелі можна використовувати як основну приправу для приготування будь-яких страв із м'яса, риби, грибів і овочів. Ця чудова приправа здатна поліпшити смак практично будь-якої тушкованої страви або супу. Зрозуміло, смаки будь-яких страв із приправою хмелі-сунелі матимуть характерні відтінки. Також суміш хмелі-сунелі широко використовується для складання різних гострих соусів і маринадів (для шашликів та інших страв із м'яса, риби, грибів та овочів).
Додати хмелі-сунелі найкраще за 10-20 хвилин до готовності, щоб усе добре просочилося й придбало аромат і смак, а з іншого боку, щоб спеції НЕ переварилися й не перепарилися (тоді страва втрачає потрібний смак і аромат).
Трави, що входять до складу цієї пряної суміші, є не тільки ароматними, але й корисними. Завдяки збалансованому складу хмелі-сунелі одночасно може бути і приправою, і ліками. Вона сприяє поліпшенню діяльності серця й судин, травного тракту, а також профілактики та лікування застуди, гострих вірусних захворювань, цукрового діабету, гіпертонії, набряклості, діареї та метеоризму. Хмелі-сунелі цілюще впливають на імунітет і допомагають залишатися в чудовій фізичній формі. Грузинська приправа підтримує тонус м'язів, бореться з меланхолічним настроєм і знімає фізичну втому.