Зира — це спеція, яка, попри своєрідний різкий запах, має велику популярність. Вона облагороджує смак м'яса, особливо баранини. Тому її часто додають у маринад для шашлику, з огляду на, звичайно, національні традиції та смакові пристрасті.
До речі, у подрібненому на порошок жири є й друга назва — кумін, і це багатьох збиває з користю.
Кумін додають у м'ясні страви, особливо під час смаження, позаяк ціле насіння зири під час пересмажування підгоряють і набувають різкого неприємного смаку.
Як у таджикській кухні, так і у вузбекській в фарш для ковбас разом із цибулею і часником кладуть ззірку. У приготуванні кінської ковбаси (узбекська кухня) Зіра є обов'язковим компонентом.
Зіру часто додають у страви з рису. Це може бути як пряний рис з індійської кухні, так і м'ясної вузбекських плавів, який готують на свято.
Зіру разом із кропом, кмином і фенхелем кладуть у маринади під час консервування помідорів і огірків. Її використовують і під час квашення капусти.
Крім чітко окреслених смакових якостей зира має й інші переваги.
- Вона покращує апетит і сприяє кращому перетравленню їжі.
- Вона допомагає позбутися кольок у шлунку та метеоризму.
- Відвар зір лікує від кашлю.
- Зіра та мед, додані в молоко, позбавляють безсоння.
- Ці прянощі покращують роботу серцево-судинної системи та мозку.
Країна-виробник — Індія.