По простому це «чорниця». Вона має чорне невелике насіння трикутної форми. На зовнішній вигляд — це немов насіння цибулі, а на смак — вони спочатку гіркуваті, потім гострі. Вони трохи схожі на перець. Їх присмак ще називають «4 спеції». Адже там є відчуття і смаків мускатного горіха, суниці, лісового горіха, трав, з відтінком материнки. У складі є ефірні та жирні олії, дубильні речовини. Приправа корисна у разі бронхіальних спазмів, як жовчогінні засоби. У разі підвищеного тиску, проти кишкових паразитів, підвищення імунної системи організму, у разі головних і ревматичних болів, астми, сечокам'яної хвороби.
Застосовують як приправу в супах, у тісті, для бобових, квасолі, гороху, страв із рису, мусах, пудингах і пирогах, у чанах, середземноморських стравах, киселях. Його додають до житнього борошна, картоплі, моркви, гарбуза, полуниці та суниці,
З цією спецією можна квасити капусту, огірки, піч кренделі, хлібці, маринувати кавуни. У Туреччині насінням цієї пряності посипають випічку. У Киргизстані чернушку додають до місцевих коржів, чайів.