Чебрець має вишуканий смак і аромат. Його застосовують як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Свіжі нарізані гілочки чебрецю кладуть у супи, другі блюда і соуси. Ця пряність покращує смак м'ясних і рибних страв. Добре підходить вона також до страв з домашньої птиці.
У домашньому консервуванні його застосовують при засолюванні помідорів і огірків.
Чебрець звичайний має приємний сильний аромат з гострим пряним гіркуватим смаком. У кулінарії як прянощі використовують його листя. Дуже добре він діє на запах і смак овочевих страв, особливо з картоплі і капусти. Чебрець є чудовою приправою для супів з бобових - гороху, квасолі і сочевиці.
Надаючи невелику гірчинку, чебрець звичайний робить пікантними смажені страви з жирного м'яса (свинини, баранини) і птахи (качки, індички, гусака). Цією пряністю приправляють страви з субпродуктів, дичину. Її кладуть у страви з яєць і різні сири. Добре підходить вона і для м'ясних паштетів з свинини, свинячої печінки. Часто використовують цей вид чебрецю у випічці пирогів, пиріжків та інших виробів з тіста.
В залежності від страви норми закладки цієї прянощі можуть істотно відрізнятися.
У молотом вигляді для додання аромату додають у салати, м'ясні і овочеві супи, курячі бульйони, страви з риби і дичини, а також в соуси і маринади. Добре підходить ця пряність до смажених страв.
У харчовій промисловості його застосовують у сироварінні та консервуванні овочів. У суміші з іншими прянощами чебрець кладуть при солінні помідорів, огірків, кабачків, баклажанів, патисонів і ін. Чебрець нерідко додають у різні чаї і ароматні напої.
Так як чебрець має сильний аромат при приготуванні страв використовують в невеликих кількостях. Норма закладки в середньому становить 1 - 2 г у свіжому вигляді, 0,2 - 0,3 г в сушеному в розрахунку на одну порцію.