Уцхо-сунелі – це народні грузинська пряність, яка надає стравам ніжний горіховий аромат. Його ще називають голубим або запашним гуньбою.
Складається ця пряність зі свіжого високоякісного насіння пажитника блакитного, дбайливо висушених і перемелених так, щоб зберегти їх тонкий чудовий аромат і смак. Лише після сушіння. Ця рослина отримує надзвичайний стійкий аромат. Для того, щоб ароматність спеції зберігалась якомога довше рекомендують зберігати її в герметичній упаковці.
Найбільше застосування уцхо-сунелі у грузинській кухні. Варіацій його використання надзвичайно широке. Уцхо-сунелі додають в м'ясні, рибні страви, страви з овочів, супи, підливи, домашні консервації. Дуже часто цю пряність комбінують із горіхом та солодким червоним перцем.
Регулярне вживання страв з додаванням цієї спеції покращує роботу травної системи, а також збуджує апетит. Уцхо-сунелі поліпшує роботу серцево-судинної системи, а також позитивно позначається на стані шкіри, волосся і нігтів.