Всесвітньо відома спеція імеретинський шафран являється висушене листя багаторічної рослини, яка відноситься до сімейства айстрових і називається чорнобривці.
Ця спеція має унікальний білі виражений квітковий аромат з фруктовими нотками. Найкраще імеретинський шафран поєднується з м'яким ясними та рибними стравами. Для виготовлення маринадів, овочевих закаток, оцту чи олії використовують засушені бутони чорнобривців цілком. Спецію використовують в якості барвника натурального походження. Оскільки при додаванні він утворює жовтий колір.
Імеретинський шафран використовують у виробництві слабоалкогольних напоїв, настоянок або лікерів. Зазвичай достатня всього лише щіпки імеретинського шафрану, щоб повністю змінити смак і аромат кінцевого страви.
Вживання шафрану в їжі покращує роботу серця та нирок. Однак рекомендують вживати цю спецію у невеликих кількостях, щоб не нашкодити організму.