Насіння Чіа, або шавлії іспанської, високо цінували ще ацтеківи, і входили до топ-3 найважливіших продуктів у раціоні цього легендарного народу. Перші згадки в літературі про цей рослині датуються серединою 16 століття — так, один із ченців докладно описаний у своїй роботі корисні властивості рослини та спосіб її використання. У наших широтах купити іспанську шавлії стало можливо лише кілька років тому, але цей екзотичний продукт уже зайняв не останнє місце в меню тих, хто піклується про своє здоров'я гурманів. Чіа — однорічна трав'яниста яниста рослина з ніжними квітами білого або яскравого кольору. Насіння — біле, сіре, коричневе або чорне, овальні форми, з характерним «зміїним» візерунком. Довжина одного зернятка зазвичай не перевищує 1,5 мм, але ця крихітка приховує в собі цілий спектр поживних речовин, необхідних людському організму.
Насіння Чіа має дивовижну здатність прискорювати метаболізм і в такий спосіб спалювати жир, розташований на талії й животі. Високий вміст кальцію в насінні допомагає перетравлювати жири, які ви вживали упродовж дня. Отже, насіння Чіа особливо добре допомагає вам підтримувати плоский живіт.
Завдяки вмісту Омега 3 жирних кислот, насіння чіа — чудовий союзник у боротьбі з целюлітом і профілактики передчасного старіння. Насіння Чіа також має протизапальну дію.
Насіння допоможе вам контролювати ваш апетит. Якщо ви споживаєте його регулярно, вони діятимуть як заспокійливий голод, заповнюючи шлунок, насіння заважає вам їсти більше, ніж потрібно.
Чіа — це також чудовий кишковий регулятор. Воно має велику кількість клітковини, яка регулює, так званих, лінивих кишківників. Але дуже важливо пам'ятати, що разом із вживанням насіння необхідно пити 2 літри води на день.
Згідно з дослідженням Університету штату Огайо, насіння Чіа допомагає боротися із занепокоєнням і хвилюванням. Це — дуже ефективне заспокійливе та його рекомендують дієтологи.
Ви маєте бути послідовними та вживати його принаймні місяць для того, щоб худнути день у день. Перед вашими двома основними прийомами їжі випийте склянку води або соку. Оскільки ви маєте прийняти тільки 25 грамів насіння на день, то покладіть половину добової норми насіння Чіа в кожну склянку, тобто по 12,5 грамів.
Через те, що насіння Чіа містить розчинну клітковину, вони мають здатність поглинати рідини. Ви побачите, як насіння полоко зникає в склянці води та як рідина стає густішим. Дайте настоятися насінню упродовж 30 хвилин. Позитивна реакція, що викликається насінням Чіа в організмі, пов'язана зі здатністю волокна розчинятися в такий стан, як желе.
Насіння чіа можна вживати з молоком, йогуртами, фруктами, соусами, супами, кремами, овочами тощо. Ви навіть можете купити його як порошок і готувати з них десерти, щоб отримати всі корисні властивості цього насіння.
Не забувайте пити не менш ніж два літри води на день. Це дуже важливо для правильного вживання чіа, і щоб насіння робило свою роботу належним способом.
Насіння чіа містить:
• у 15 разів більше магнію, ніж у броколі.
• у 8 разів більше omega-3, ніж у лососі.
• ушестеро більше кальцію, ніж у молоці.
• ушестеро більше білка, ніж у квасолі.
• утричі більше заліза, ніж у шпинаті.
• удвічі більше калію, ніж у бананах.
• вдвічі більше клітковини, ніж у висівках.
• учетверо більше селену, ніж у насінні льону.
• більше антиоксидантів, ніж у ягодах чорниці.
Отже, корисні властивості насіння чіа:
• поліпшують роботу травної системи;
• регулюють масу тіла, зазвичай у разі правильного живлення та вживання достатньої кількості води;
• поліпшують роботу серцево-судинної системи;
• знижують рівень холдерину в крові;
• 2 ложки насіння чіа забезпечують відчуття ситості, відповідно, відбувається зниження апетиту;
• покращують стан зубів і зміцнюють кістки;
• талія стає тоншою, оскільки чіа регулює рівень цукру в крові, одну з причин появи жиру на животі.