Використання спецій перетворює будь-яку страву - змінює смак повсякденних простих продуктів.
Прянощі можуть доповнити, відтінити, посилити або й зовсім змінити смак тої чи іншої страви. Для того, щоб правильно використовувати і компонувати спеції, необхідно знати кілька простих правил. Про це і поговоримо.
Мабуть, головне, що потрібно пам " ятати про спеції - кожному продукту підходять ті чи інші прянощі. Кожна з них окремо і всі вони вкупі здатні перетворити смак страви до невпізнання. Пам " ятайте про цей маленький секрет і не бійтеся експериментувати.
Спеції, що поєднуються з м ясом
• червоний перець
• чорний перець
• духмяний перець
• гвоздика
• майоран
• тим'ян (чебрець)
• кмин
• куркума
• кумін (зіра)
• цибуля
• часник
• імбир
• пажитник .
Спеції, що поєднуються з птицею
• чебрець
• майоран
• розмарин
• шавлія
• базилік.
Спеції, що поєднуються з рибою
• лавровий лист
• білий перець
• духмяний перець
• рожевий перець
• перець чилі
• імбир
• коріандр
• гірчиця
• кріп
• чебрець
• цибуля.
Спеції, що поєднуються з грилем
• червоний перець
• запашний перець
• перець чилі
• кардамон
• чебрець
• майоран
• мускатний горіх
• кмин
• імбир.
Спеції, що поєднуються з дичиною
• чебрець
• материнка
• перець духмяний
• перець червоний
• ялівець.
Спеції, що поєднуються з рагу
• червоний перець
• духмяний перець
• чорний перець
• рожевий перець
• мускатний горіх
• імбир
• куркума
• коріандр
• гірчиця
• кардамон
• кмин
• гвоздика.
Спеції, що поєднуються з фруктами, соками, компотами
• гвоздика
• кориця
• імбир
• бодьян
• кардамон
• м'яка м'ята.
Спеції, що поєднуються з випічкою
• кориця
• бадьян
• імбир
• кардамон
• гвоздика
• аніс
• лимонна і апельсинова цедра.
Спеції, що поєднуються з горохом
• імбир
• кориця
• перець чилі
• перець духмяний
• перець чорний
• куркума
• коріандр
• пажитник
• кумін
• мускатний горіх
• насіння кропу
• каррі.
Спеції, що поєднуються з гречкою
• перець духмяний
• перець чилі
• кумін
• куркума
• кориця
• гвоздика
• чорна гірчиця
• насіння і зелень кропу
• каррі.
Спеції, що поєднуються з рисом
• перець чилі
• імбир
• кориця
• гвоздика
• куркума
• кумін (зіра)
• чорна гірчиця
• кмин.
Спеції, що поєднуються з квасолею
• перець чилі
• перець духмяний
• мускатний горіх
• пажитник
• імбир
• кумін (зіра)
• кориця
• гвоздика.
Спеції, що поєднуються з пшоном
• Перець чорний
• чорна гірчиця
• пажитник
• каррі
• куркума
• імбир
• гвоздика.
Спеції, що поєднуються з зеленим горошком
• перець духмяний
• перець чилі
• пажитник
• імбир
• гвоздика
• каррі.
Спеції, що поєднуються з картоплею
• Перець чорний
• перець чилі
• коріандр
• пажитник
• кориця
• мускатний горіх
• каррі.
Спеції, що поєднуються з капустою
• насіння і стебло кропу
• каррі
• куркума
• кориця.
Спеції, що поєднуються з морквою
• перець духмяний
• перець чилі
• кумін
• імбир
• гвоздика
• куркума.
Спеції, що поєднуються з редискою
• Перець чорний
• чорна гірчиця
• кумін
• кардамон
• кориця
• мускатний горіх.
Спеції, що поєднуються з гарбузом
• перець чилі
• перець духмяний
• кардамон
• пажитник
• імбир
• кориця
•мускатний горіх.
Спеції, що поєднуються з червоним буряком
• перець духмяний
• перець чилі
• кориця
• коріандр
• насіння кропу
• сік лимона
• ваніль
• кумін (зіра)
• куркума
• мускатний горіх
• каррі
• пажитник.
До речі
Спеції для здоров'я
Правильне використання спецій здатне не тільки змінити смак, але і зменшити газоутворення. Для цього:
з картоплею використовуйте коріандр і куркуму ,
з бобовими - зіру, імбир, перець і коріандр,
з капустою - коріандр, фенхель і кумін.
Коли готуєте жирну їжу використовуйте шафран, імбир, гірчицю і куркуму. Це полегшить роботу травної системи.
До кофеїновмісних продуктів радять додавати кардамон.
Чудовим доповненням до солодких страв стануть імбир, кардамон, кориця і мускатний горіх.
Важливо
Як правильно зберігати спеції
Зберігайте спеції в скляних банках подалі від прямих сонячних променів і сторонніх запахів.
Купуйте цільні зерна і подрібнюйте їх безпосередньо перед вживанням. Подрібніть листя трави, наприклад, орегано, чебрецю і базиліка, або помніть в руці перед використанням для більш швидкого вивільнення аромату.
Пряні трави найкраще обробляти на порцелянових або скляних дошках. Дерев'яні вбирають запахи.
Щоб взяти необхідну кількість спецій, використовуйте тільки суху ложку або ємність.
Не додавайте приправи безпосередньо з пакетика у ємність, де готується їжа. Волога, яка підіймається, може погано вплинути на властивості спецій або трав, які залишаються в банці, викликати утворення грудок або призвести до того, що вони швидко зіпсуються.
Приправи та прянощі - є з'ємний атрибут будь-якої кухні. Сухі приправи хорошої якості, які не містять штучні підсилювачі смаку і сіль, коштують дорожче. Альо це користь і незабутній смак.
Любіть себе – смакуйте справжнім.
«Ярмарок приправ» - магія на Вашій кухні!
Джерело https://kp.ua