Великий пост наближається до логічного завершення — незабаром настане світле свято Воскрісіннянятиn, і тоді абсолютно все: і постяться і не дотримуються правил посту вирушать до плити, щоб почати смажити, піч, ширяти та фарбувати...
Традиційно в кожному будинку готують великодні яйця. Звичайно, зараз на ринку є безліч харчових барвників, але варто зазначити, що в більшість заводських барвників входить тартразин, що призводить до алергії. «Ярмарка приправ» реалізує тільки натуральні та корисні спеції, і ми обов'язково уявимо вам перевірені рецепти безпечного фарбування яєць.
Отже, настроюємося на фарбування. Не забувайте, що процес виготовлення великодніх яйців тонкий і делікатний. Красувати яйця потрібно з гарним настроєм, бажано всією сім'єю. Особливо люблять цей процес дітки. Беріть і їх, для них теж знайдеться робота.
Обов'язково перед фарбуванням за кілька годин яйця потрібно дістати з холодильника та дати їм постояти за кімнатної температури або в теплій воді. Це зменшує ризик тріснути яйця під час варіння. Порада очевидна, але часто забувається.
Яйця для фарбування потрібно брати міцні, без мікротріщин у шкаралупі. Щоб фарба рівномірно лежала, потрібно яйця знежирити горілкою або милом. Потім занурити в розчин оцту для кращого забарвлення (2 ст. л. оцту на 1 л води).
Для красивого малинового, синього та жовтого відтінків краще вибрати білі яйця, адже коричневий природний колір шкаралупи здатний змінити відтінок фарби. Якщо на яйці є штамп — не турбуйтеся, у гарячій воді він зникне.
Яйця можна варити в розчині натурального барвника або занурити щойно зварені гарячі яйця в відвар барвника та дати настоятися від 30 хвилин до декількох годин;
Все ж краще варити яйця в холодній воді, додавши ложку солі. Коли вода закипить, зменшити вогонь.
Отже, фарбуємо наші великодні яйця.
Почнемо з куркуми. Корінь куркуми насиченого жовтого кольору. І колір фарбованого яйця виходить дуже насичений.
Куркума
Куркуму треба прокип'ятити у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити в відварені яйця. Вже за 15 хвилин дістаємо з посудини яскраві жовті великодні яйця неймовірного сонячного відтінку. Можна яйця також потримати в відварі на кілька годин, але практика показує, що колір істотно не змінюється.
Червонокочанна капуста
Чималу голівку слід подрібнити, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання крашанки на очах міняють колір із бузкового на блакитний.
Столовий буряк
Можна фарбувати настоєм і відваром — колір буде однаково рожевим.
Настій: буряку натерти на великій тертці, залити водою — 300 мл. Додати 2 ст. л. оцту. Через пів години злити настій і опустити в нього щойно зварені яйця. Вже за 10-15 хвилин великодні яйця набувають ніжного рожевого відтінку.
Відвар: Натерту буряку залити водою (щоб ледь покривала), додати 2 ст. оцту та кип'ятити 5 хвилин на маленькому вогні. Зцідити відвар і занурити в нього варені яйця. Вишли рожеві великодні яйця з бузковим відтінком.
Чорниця
Якщо використовувати заморожені ягоди, то потрібно прокип'ятити їх упродовж 1-2 хвилин. Потім перецідити через металеве сито. Остудити відвар до кімнатної температури. Покласти яйця та варити упродовж 15-20 хвилин. Інтерсивність фарбування яйця залежить від концентрації відвару.
Щоб отримати блакитний колір — треба взяти 150 г чорниці на 2 л холодної води.
Щоб отримати синій колір, треба взяти 300 г чорниці на 2 л холодної води.
Що б отримати фіолетовий колір або темно-синій — чорницю потрібно взяти як для синього або трохи більше, але дати настоятися кілька годин, краще залишити відвар на ніч і потім процідити, перш ніж варити в цьому відварі яйця.
А щоб отримати яйця зеленого кольору до процідженого відвару чорниці додати куркуму (з розрахунку 30 грамів кореня куркуми на 1 л чорничного відвару).
Луковица
Ну і, звісно, найпоширеніший, найпробованіший часом і гаманцем спосіб
фарбування яєць. Шовуха замочується в холодній воді, тоді на маленькому вогні даємо йому закипіти. Можна проціджувати відвар, можна класти яйця відразу так. Якщо залишити яйця в відварі на деякий час — буде коричневий колір. Загалом колір лукових великодніх яєць залежить від концентрації та часу фарбування.
Пофарбовані великодні яйця треба витерти паперовою серветкою досуха та натерти будь-якою рослинною олією. Рослинний жир додасть великоднім яйцям блиску і, що важливіше, збільшить термін зберігання варених яєць. Олія, потрапляючи в мікротріщини в шкаралупі, герметизує їх і блокує доступ кисню.
Не варто заради інтенсивності відтінку залишати яйця в барвнику на всю ніч. Фарби ж проникають через шкаралупу. Ні буряк, ні куркума, звичайно, здоров'ю не пошкодять, але пофарбований білок має неаппетитний вигляд. До того ж шкаралупа буквально насичується вологою й дуже довго не висихає, поверхня часто холоне плямами й забарвлення стає неоднорідним.
Гарних і кольорових вам свят!
«Ярмарка приправ» — магія на Вашій кухні!
Частина інформації взята з https://tsn.ua/blogi, https://ukrhealth.net