Продавець Ярмарок Приправ розвиває свій бізнес на Prom.ua 7 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1520 відгуків
Знижка -10% на ВСІ товариПереглянути

Зараз компанія не може швидко обробляти замовлення та повідомлення, оскільки за її графіком роботи сьогодні вихідний. Ваша заявка буде оброблена в найближчий робочий день.

вул. Фабрична 8. 33029, Рівне, Україна
+380 (67) 768-94-08
+380 (95) 892-46-19
+380 (96) 736-21-45
Ярмарок Приправ
Кошик

ТОР — 5 рецептів натуральних барвників для великодніх великодніх яєць

ТОР — 5 рецептів натуральних барвників для великодніх великодніх яєць

Великий пост наближається до логічного завершення — незабаром настане світле свято Воскрісіннянятиn, і тоді абсолютно все: і постяться і не дотримуються правил посту вирушать до плити, щоб почати смажити, піч, ширяти та фарбувати...

Традиційно в кожному будинку готують великодні яйця. Звичайно, зараз на ринку є безліч харчових барвників, але варто зазначити, що в більшість заводських барвників входить тартразин, що призводить до алергії. «Ярмарка приправ» реалізує тільки натуральні та корисні спеції, і ми обов'язково уявимо вам перевірені рецепти безпечного фарбування яєць.

Отже, настроюємося на фарбування. Не забувайте, що процес виготовлення великодніх яйців тонкий і делікатний. Красувати яйця потрібно з гарним настроєм, бажано всією сім'єю. Особливо люблять цей процес дітки. Беріть і їх, для них теж знайдеться робота.

Обов'язково перед фарбуванням за кілька годин яйця потрібно дістати з холодильника та дати їм постояти за кімнатної температури або в теплій воді. Це зменшує ризик тріснути яйця під час варіння. Порада очевидна, але часто забувається.

Яйця для фарбування потрібно брати міцні, без мікротріщин у шкаралупі. Щоб фарба рівномірно лежала, потрібно яйця знежирити горілкою або милом. Потім занурити в розчин оцту для кращого забарвлення (2 ст. л. оцту на 1 л води).

Для красивого малинового, синього та жовтого відтінків краще вибрати білі яйця, адже коричневий природний колір шкаралупи здатний змінити відтінок фарби. Якщо на яйці є штамп — не турбуйтеся, у гарячій воді він зникне.

Яйця можна варити в розчині натурального барвника або занурити щойно зварені гарячі яйця в відвар барвника та дати настоятися від 30 хвилин до декількох годин;

Все ж краще варити яйця в холодній воді, додавши ложку солі. Коли вода закипить, зменшити вогонь.

Отже, фарбуємо наші великодні яйця.

Почнемо з куркуми. Корінь куркуми насиченого жовтого кольору. І колір фарбованого яйця виходить дуже насичений.

Куркума

Куркуму треба прокип'ятити у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити в відварені яйця. Вже за 15 хвилин дістаємо з посудини яскраві жовті великодні яйця неймовірного сонячного відтінку. Можна яйця також потримати в відварі на кілька годин, але практика показує, що колір істотно не змінюється.

Червонокочанна капуста

Чималу голівку слід подрібнити, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання крашанки на очах міняють колір із бузкового на блакитний.

Столовий буряк

Можна фарбувати настоєм і відваром — колір буде однаково рожевим.

Настій: буряку натерти на великій тертці, залити водою — 300 мл. Додати 2 ст. л. оцту. Через пів години злити настій і опустити в нього щойно зварені яйця. Вже за 10-15 хвилин великодні яйця набувають ніжного рожевого відтінку.

Відвар: Натерту буряку залити водою (щоб ледь покривала), додати 2 ст. оцту та кип'ятити 5 хвилин на маленькому вогні. Зцідити відвар і занурити в нього варені яйця. Вишли рожеві великодні яйця з бузковим відтінком.

Чорниця

Якщо використовувати заморожені ягоди, то потрібно прокип'ятити їх упродовж 1-2 хвилин. Потім перецідити через металеве сито. Остудити відвар до кімнатної температури. Покласти яйця та варити упродовж 15-20 хвилин. Інтерсивність фарбування яйця залежить від концентрації відвару.

Щоб отримати блакитний колір — треба взяти 150 г чорниці на 2 л холодної води.

Щоб отримати синій колір, треба взяти 300 г чорниці на 2 л холодної води.

Що б отримати фіолетовий колір або темно-синій — чорницю потрібно взяти як для синього або трохи більше, але дати настоятися кілька годин, краще залишити відвар на ніч і потім процідити, перш ніж варити в цьому відварі яйця.

А щоб отримати яйця зеленого кольору до процідженого відвару чорниці додати куркуму (з розрахунку 30 грамів кореня куркуми на 1 л чорничного відвару).

Луковица

Ну і, звісно, найпоширеніший, найпробованіший часом і гаманцем спосіб

фарбування яєць. Шовуха замочується в холодній воді, тоді на маленькому вогні даємо йому закипіти. Можна проціджувати відвар, можна класти яйця відразу так. Якщо залишити яйця в відварі на деякий час — буде коричневий колір. Загалом колір лукових великодніх яєць залежить від концентрації та часу фарбування.

Пофарбовані великодні яйця треба витерти паперовою серветкою досуха та натерти будь-якою рослинною олією. Рослинний жир додасть великоднім яйцям блиску і, що важливіше, збільшить термін зберігання варених яєць. Олія, потрапляючи в мікротріщини в шкаралупі, герметизує їх і блокує доступ кисню.

Не варто заради інтенсивності відтінку залишати яйця в барвнику на всю ніч. Фарби ж проникають через шкаралупу. Ні буряк, ні куркума, звичайно, здоров'ю не пошкодять, але пофарбований білок має неаппетитний вигляд. До того ж шкаралупа буквально насичується вологою й дуже довго не висихає, поверхня часто холоне плямами й забарвлення стає неоднорідним.

Гарних і кольорових вам свят!

«Ярмарка приправ» — магія на Вашій кухні!

 

Частина інформації взята з https://tsn.ua/blogi, https://ukrhealth.net

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner