Інгридієнти розраховано на 2 невеликі або 1 паску
Вам знадобиться:
Для опари: 150 мл молока 35-38⁰С
20 г свіжих або 7 г сухих дріжджів
1 ч. л. цукру
150 г борошна, просіяти
Для тіста: 150 мл молока
200 г м'якого вершкового масла
3 жовтки
150 г цукру
10 г ванільного цукру
300 г борошна, просіяти
3 білка
¼ Ч. л. солі
100 г родзинок, промити, просушити
Для «духів»:
1 ч. л. шафрану
2 ст. л. води
6-7 стручків кардамону
½ Ч. л. мускатного горіха
дрібно натерта цедра 1 апельсина
яйце + 1 ст. л. води для змащування пасок, злегка збити
У мірній склянці або невеликий чаші розвести в теплому молоці дріжджі і цукор, додати борошно. Накрити рушником і залишити опару в теплому місці на 15-20 хвилин, до збільшення вдвічі.
Шафран замочити у води на 15-20 хвилин.
Для основного замісу молоко налити в сотейник, додати розм'якшене вершкове масло, прогріти на слабкому вогні до розчинення масла. Дати охолонути.
Жовтки збити з обома видами цукру до посвітління маси і збільшення обсягу в кілька разів. Змішати масу з молочно-масляною. Приготувати «духи». Кардамон розтерти в ступці. Додати до нього мускатний горіх і цедру апельсина. Процідити настій шафрану через ситечко і додати до прянощів.
Ввести опару в молочно-яєчну суміш. Вимісити дерев'яна яною ложкою до однорідного стану. Додати «духи».
Додати борошно і вимішати спочатку дерев'яна яною ложкою, а потім руками пружне, але не туге тісто. Накрити рушником, залишити на 2 години в теплому місці без протягів.
Збити білки з сіллю до пишної маси.
Після вистоювання додати до тіста збиті білки, родзинки. Знову вимісити тісто до однорідності. Розділити тісто навпіл, сформувати з кожної частини кулю і укласти в дві форми діаметром 16 див. Накрити рушником і залишити підходити в теплому місці на 1 годину. Розігріти духовку до 180⁰С. Перед випіканням змастити поверхню пасок яєчною сумішшю за допомогою пензлика. Випікати в розігрітій духовці 40-45 хвилин. Дати охолонути на решітці. Прикрасити за бажанням.