Мерзуєте осінніми вечорами? Приготуйте смачний глінтвейн! А ми Вам підкажемо рецепти та секрети правильного приготування.

Глінтвейн — це гаряче вино зі спеціями (у пер. з ним. «горяче вино»). Здавалося б, все дуже просто, що тут готувати? Але в процесі приготування глінтвейну є свої уловки й якщо їх не враховувати, напій буде безперешкодно втрачений. Нумо поговорити про те, як приготувати глінтвейн з урахуванням усіх крихітних секретів його приготування.
1) Вибір вина для глінтвейну. Найкращим вибором для глінтвейну вважаються молоді сортові вина, які не мають різких смакових ноток. Не підійдуть напої, що містять велику кількість таніну. Також не варто використовувати вина, якікорочилися довгий час у бочках, вони можуть надати гіркоти майбутньому гарячому пити. Ще важлива міцність вина. Оптимальний варіант для глінтвейну: 7-12 градусів. Міцніші вина зроблять напій нудотним.
2) Спеції для глінтвейну використовуються не мелені. Якщо насипати мелені спеції, напій вийде каламутним і процідити його неможливо. Спеції використовуються за Вашим смаком: кориця, коріандр, кармадон, гвоздика, лавровий лист, шафран, запашний перець. Одним словом, на що у Вас вистачить фантазії. У нашому магазині є представлена готова суміш для глінтвейну.
3) Спеції додаються не у вино, а у воду. Так, спеції киплять у воді. Багато людей спеції додають безпосередньо у вино. Це неправильно. Під час підігрівання спецій у вині, з нього спирт уліткується, утворюються речовини, які піти людині зовсім не рекомендується.
4) Глінтвейн у жодному разі не можна кип'ятити! Інакше це буде просте кип'яче вино, а нам це не потрібно. Смак буде зіпсований. Температура приготування глінтвейну має бути 65-70 градусів. Тобто перші бульбашки з'єднання мають з'явитися й усі, можна знімати напій із вогню.
І зазвичай прянощі в глінтвейні впливають не тільки на смак, але й на цілющі властивості напою.
Кориця — має високу антиоксидантну дію. Коріцева ефірна олія також має антимікробні властивості. Ефірна олія кориці заслужила репутацію цінного компонента ліків від застуди.
Гвоздика — неодмінна спеція в більшості рецептів приготування глінтвейну. Гвоздична ефірна олія є офіційним лікувальним засобом у багатьох розвинених країнах.
Мускатний горіх має дуже сильну стимулювальну та тонізувальну дію. Також він зміцнює пам'ять, нервову систему, лікує імпотенцію та сексуальні розлади, серцеві хвороби, багато доброякісних пухлин, наприклад мастопатію. Входити до складу імуноукріплювальних зборів. У малих дозах — гарний заспокійливий засіб, що чудово розслаблює і викликає сон. Ефективний він і під час лікування застудних захворювань.
Кардамон надає заспокійливу, тонізувальну, відхаркувальну, спазмолітичну, знеболювальну, кровоспинну, ферментативну, протигрибкову дію. Зміцнює імунну систему. Нормалізує травлення. Виводить шлаки. Збуджує статеву активність.
Ароматний перець містить піментну олію, допомагає в разі слабкості шлунка.
Всі лікувальні властивості цих компонентів дуже білі, проявляються в глінтвейні. Під час нагрівання глінтвейну весь зайвий алкоголь із вина улітається; залишається лише невелика його частина, яка слугує основою напою.
Приступаємо нарешті до приготування.
Нам треба
· 1 літр сухого або напівсухого червоного вина;
· 150-200 грамів води;
· 100-150 грамів цукру (або 1 ст. ложка меду);
· спеції на ваш смак (2-3 палички кориці, 2-3 зірочки бодяної, 2-3 зернишка кардамону, 1-2 бутони гвоздики, 3 горошини запашного перцю, 2 щіпки мускатного горіха, 2 щітки імбиру)
У воду додаємо спеції, кип'ятимо. Спеції мають віддати воді весь аромат і прянощі. Тобто година кип'ятіння 5-7 хвилин. Потім додаємо у воду вино. Додаємо до напою цукор або мед. Після того, як ми додали всі компоненти, нагріваємо глінтвейн на повільному вогні, постійно помішуючи до 70 градусів. Як визначити температуру, так би й на смак? Глінтвейн має бути таким, щоб він був таким гарячим, що його можна було пити, не обпікаючись.
Останній етап приготування: проціджуємо глінтвейн через ситечко та розливаємо в кухлі або келихи з товстого скла, щоб температура напою зберігаючися гарячою якомога довше. У готовий глінтвейн можна додати ягоди, фрукти, горіхи, цитрусові. Що вам більше подобається.
Гарячий глінтвейн зігріє Вас після тривалого перебування на морозі. Також цей чудовий напій рекомендують у разі простудних захворювань, для відновлення організму після перенесених інфекційних захворювань, для профілактики психологічного та фізичного виснаження, у разі кашлю.
Рецепт безалкогольного глінтвейну.
У житті бувають ситуації, коли вживати алкоголь категорично заборонено. Але як бути, якщо кортить спробувати смачний, зігрівальний винний напій?
Безалкогольний глінтвейн не менш смачний, ніж його зібраний із градусами, але вживати його можна в будь-яку пору дня й ночі. Основний алкогольний компонент у цьому разі замінюється на якийсь кислуватий сік.
Необхідні інгредієнти:
виноградний сік 1 л;
кислий сік (гранатовий, сливовий або журавлинний) трохи більший за склянку;
2 бутона гвоздики;
бодян кілька зірочок;
кардамон 2-3 насіння;
імбир половина невеликого кореня;
лимон 3-4 зубчики;
мускатний горіх на кінчику ложки.
Як приготувати:
Сухі приправи для глінтвейну змішуються в окремій ємності. Далі приступають до нагрівання соку. Кип'ятити його в жодному разі не можна. Світ вимикається в той момент, коли з'єднання з'являються перші ще маленькі бульбашки повітря. Потім у сік додають прянощі та лимон. За потреби можна додати трохи меду або цукру. Настоюватися на такий коктейль буде приблизно 40 хвилин. За цей час усі приправи та фрукти додадуть йому свій аромат і смак.
Тепер, коли ви знаєте всі секрети того, як приготувати глінтвейн, запрошуйте друзів і починайте діяти разом!