Агар-агар (або просто агар) - це рослинний аналог желатину, що отримується з декількох видів корисних і бурих водоростей. Від природи агар не наділений ні смаком, ні кольором, ні ароматом. Випускають його в декількох формах - в пластівцях, порошку або пластинках. При застиганні агар утворює щільне, мутновато-прозоре желе. Ще агар класифікований в якості харчової добавки Е406, безпечної для організму.
Корисні властивості
Водорості, з яких отримують агар, багаті йодом і мінералами - йому вони дісталися у спадок. Приємні новини для ласунів - агар не є джерелом калорій, оскільки не засвоюється організмом. У шлунку він розбухає і надає відчуття ситості - за це властивість його включають навіть до деяких дієт. Агар швидко проходить через кишечник, стимулюючи його моторику, по шляху захоплюючи і виводячи токсини і шлаки.
Порівняння агару і желатину
Вважається, що в порівнянні з желатином агар має деякі кулінарні переваги:
- «Морське минуле» агару (великий плюс для вразливих, а також для прихильників рослинної дієти, тому що желатин отримують з кісток і хрящів тварин);
- До речі, саме тому зефір і десерти радять робити на агар-агар;
- Вироби на агарі виходять більш щільними, ніж на желатині, і не розтануть навіть в жаркий день;
- Агар застигає навіть при кімнатній температурі і робить це набагато швидше желатину.
Як використовувати агар-агар
Найчастіше агар-агар використовується в приготуванні зефіру, джемів, суфле, пудингів, мармеладу, пастили, для загущення супів-соусів, а також для м`ясних і рибних холодців. Він також застосовується при виготовленні продуктів для діабетиків. А ще агар знайшов собі місце в чашечках Петрі і використовується в мікробіології.
Базовий рецепт желе з агар-агаром
Ну що, готові приготувати своє перше желе з агар-агаром?
- Розчиняємо 1 столову ложку агар-агар в рідині - від 4 столових ложок до 1 склянки згідно з рецептом. Забуваємо про суміш на 10 хвилин.
- Доводимо до кипіння на повільному вогні, постійно помішуючи.
- Кип`ятимо 5-10 хвилин - агар за цей час повинен повністю розчинитися.
- Добре перемішуємо суміш з іншими гарячими інгредієнтами страви.
- Відставляємо в сторону. Агар затвердіє при кімнатній температурі або нижче.
Джерело: http://ukrmenu.xyz/rizne-2/107194-agar-agar-korisni-vlastivosti-ta-osoblivosti.html