Петрушка городня - класична пряна трава, вже багато століть вона використовується в кулінарії багатьох країн. Петрушка городня має приємний аромат і пряний, солодкуватий, з легким відтінком гіркуватості смак. Її зелень застосовують як в свіжому, так і сушеному вигляді. Для приготування перших і других гарячих страв використовуються також корінь і насіння рослини.
Петрушка чудово підходить до дуже великої кількості різноманітних страв. Виняток становлять лише солодкі страви.
У свіжому вигляді її додають у салати, в овочеві, рибні та м'ясні страви, соуси, також використовують в якості самостійної закуски. Підходить вона також до страв з дичини, яєць і крупи.
Цю пряність можна використовувати в стравах з субпродуктів, для додання останнім приємного аромату.
Оскільки смак петрушки посилюється від теплової обробки, її в свіжому і сушеному вигляді повсюдно використовують в бульйонах, щах, борщах, супах, гуляшах.
Корінь вживають в сирому або сушеному вигляді в перших стравах, підливах і соусах.
Насіння (ціле або товчене) разом із зеленню застосовують у домашньому консервуванні овочів (томатів, огірків, кабачків, патисонів, солодких болгарських перців, баклажанів та ін.). Петрушка городня листова також чудово підходить для прикраси різноманітних страв. Сушена петрушка нерідко входити до складу різних сухих пряних сумішей, які в харчовій промисловості застосовують для приготування супових концентратів.
Її широко використовують у консервного виробництві при виготовленні м'яких ясних, рибних і овочевих консервів, кетчупів, соусів і т. д. Норми вживання петрушки залежать від традицій і смаку. У середньому свіжу зелень додають у розрахунку 3 - 5 г на порцію. Сушені листя як прянощі закладають в усі страви по 0,3 - 0,5 г на порцію.
Зелень петрушки часто кладуть в готові страви перед подачою до столу. Корінь рослини вводять на початку приготування страви.