Мята — це багаторічна трав'яниста рослина сімейства губобарвних із довгими повзучими кореневищами. Листя м'яти містить ефірні олії, каротин та інші речовини, тому дуже корисне для здоров'я.
Вона є незамінним засобом у разі застуди, головних болів і запаморочення. М'ята чудово стимулює й налагоджує роботу печінки та жовчного міхура. Вона чудово відновлює роботу кишківника. М'ята — чудовий розслаблювальний і протизапальний засіб.
Листя м'яти допоможе знизити біль у разі ударів, синців і розтягнень, а за незначних травм зовсім позбавити його.
Листя й квітки м'яти додають як приправу до салатів, супів, рибних і м'ясних страв, чаю. Разом з іншими рослинами (наприклад, душицею, звіробою тощо) Входить до складу трав'яного чаю. Додавання м'яти під час засолювання капусти є запорукою її тривалого зберігання й високих смакових якостей. Молоко, до якого додана м'ята, довго не скисає.