Ванілін є порошком у вигляді безбарвних голкоподібних кристалів з характерним смаком ванілі і приємним запахом. Він міститься в рослині ваніль, тростинному цукрі, перуанському бальзамі, картопляному лушпинні, спирті-сирці та ін. Ванілін часто вживається як заміна ванілі, легко розчиняється у гарячій води, спирті і ефірі.
У сучасному світі ванілін продовжує залишатися в числі найдорожчих прянощів в світі. І це пов'язаність язано не тільки зі складністю вирощування такої культури як ваніль, яка полягає в тому, що рослина потребує штучного запилення, так як тільки половина новини дає плоди. Складність полягає також в довгому, технологічно доладного процесі її вироблення.
Кількість використовуваного ваніліну визначається стадією приготування, на якій він додається, температурою обробки та іншими параметрами, сукупність яких і визначає оптимальне дозування прянощі. Важливо з ним не переборщити, інакше у страви буде гіркій смак.
Ванілін має широке застосування .Запах ваніліну здатний розслабити, допомогти при безсонні, зняти занепокоєння, надати стимулюючий вплив на організм і підняти настрій. Він може активізувати діяльність мозку, і, навіть творчі здібності. Ванілін також відноситься до афродизіаків.
У кулінарії ванілін використовується для приготування кондитерських виробів, молочних напоїв, морозиво, шоколад, варення, компотів, лікерів. Додається ванілін безпосередньо перед теплову обробкою страви.